Rendelő

Hívjon minket

Írjon nekünk

Implantáció

Minden, amit tudnia kell róla

Implatálás

Mi is az implantálás?

Fogorvosi implantáció

A fogászati implantológia a fogorvostudomány olyan területe, amely a foghiányok pótlását szájsebészeti és fogpótlástani eljárások együttes alkalmazásával oldja meg. Az implantátumra készülő fogpótlás ugyanolyan erős és használható lesz, mintha a fogpótlás természetes fogakra készült volna.

Miből készül?

Implantáció anyaga

A manapság forgalomban lévő implantátumok és a rendelőnkben használt implantátum 100%-os tiszta titánból készült. Ennek a fémnek,mint orvosi fémnek az az egyedülálló tulajdonsága, hogy képes összenőni a csontszövettel. Allergia nem létezik vele szemben, bármely szervezet képes befogadni. Az irodalomban nem írtak le daganatkeltő hatást sem vele szemben, ilyen fémből készülnek a csípő-és térdprotézisek is többek között. Az implantátum beültetések sikeressége napjainkban 97-98 % körül van.

Felszíne különböző eljárásokkal felületkezelt, abból a célból, hogy a csontsejtek minél nagyobb felületen és minél hatékonyabban tudjanak ’’ ránőni ’’ az implantátum felszínére és létrejöjjön az ún. osszeointegráció, az implantátum becsontosodása.

Általában csavar alakúak, speciálisan kialakított önmetsző menetekkel és nyaki részekkel. Helyes tervezés, műtéti technika, rendszeres ellenőrzés és ápolás illetve a páciens tudatos, az implantátumot, a saját fogakat illetőleg a fogpótlást karbantartó viselkedése mellett a fogászati implantátumok élethosszig látják el funkciójukat.

Mi a folyamata?

A kezelés folyamata

Szeretnénk ha tudná, pontosan mire számítson a kezelés alkalmával, ezért pontokba szedtük a fontosabb lépéseket, hogy teljes mértékben átlássa azt.

Vizsgálat

 

Bővebben
Az előzetes vizsgálatok alkalmával a kezelőorvos megvizsgálja a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez egyrészről fogorvosi szájvizsgálatot jelent. Megállapítjuk,hogy mely fogakat kell pótolni,milyen az állcsont formája,alkalmas-e az implantátum befogadására. Ha nem, milyen egyéb kiegészítő beavatkozásra lesz szükség az implantátumos fogpótlás elkészítéséhez. Panoráma röntgenfelvételt illetve fogászati CT-felvételt készítünk a pontosabb tervezés céljából. Szükség esetén általános orvosi vizsgálatokat kérünk(labor stb.).
Felmérjük a beteg általános állapotát és megbeszéljük a beteggel a felmerülő kérdéseket.

Implatációs fogpótlás tervezése

 

Bővebben

Ezután történik az implantációs fogpótlás megtervezése a beteg igényeinek figyelembevételével illetőleg a kezeléssel kapcsolatban felmerülő egyéb kérdések megválaszolása.

 • Milyen típusú fogpótlást szeretne?
 • Hány darab implantumra lenne ehhez szükség?
 • Milyen hosszú a gyógyulási időszak?
 • Mikor lesz kész a végleges fogmű?
 • Milyen költségekkel jár a kezelés?

Implantátum beültetése

 

Bővebben

Szakszerű behelyezés és kifogástalan szájhigiénia esetén gyakorlatilag közel 100% a sikeresség valószínűsége.
Maga az implantációs műtét, érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentes, posztoperációs fájdalom legtöbbször nincs, vagy csak minimális,fájdalomcsillapító gyógyszerekkel  nagyon jól kezelhető. A műtéti technika korszerű, megfelelő elméleti tudás és felszerelés birtokában bármely fogászati rendelőben rutinszerűen végezhető.

Rendelőnkben az implantációs műtéteket teljesen steril körülmények között végezzük, a fertőzés veszélyének minimalizálása érdekében. A műtét után antibiotikus kezelést alkalmazunk ugyanezen okból.

A nyálkahártyát az implantátumok felett néhány öltéssel feszülésmentesen zárjuk. A varratok 7-10 nap múlva kerülnek eltávolításra.

A csontosodási folyamatot rendszeresen ellenőrizzük.

Implantátum gyógyulása

 

Bővebben

Az implantátumok csontos gyógyulása kb. 3 hónapot vesz igénybe. Ezen idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún.osszeointegráció) hozza létre implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítjuk fel, majd az implantátumokba beillesztjük azokat a nyak-fejrészeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására vagy elhorgonyzására szolgálnak. Ezután a fogorvos a fogtechnikai laboratórium segítségével többnyire a hagyományos módszerekkel rövid időn belül elkészíti a kívánt fogpótlást.

Röntgen kontroll

 

Bővebben

A gyógyulási időszak végén elvégzett röntgen kontroll felvételen jól megítélhető az eredmény, ahogyan a csontsejtek az implantátum mikropórusaiba belenőttek. Ez a szoros kapcsolat biztosítja az implantátum fogművel való tartós, károsodásmentes terhelhetőségét.

A végleges fogpótlás elkészítése

 

Bővebben

Ezután következhet a végleges fogpótlás elkészítése, melynek első lépéseként felszabadítjuk az implantátumokat, amelyek eddig részben vagy teljesen az íny alatt gyógyultak. Az implantátum belsejében rögzítésre kerülnek azok az elemek, nyak-fej részek, amelyeken majd a végleges fogpótlás megtámasztására vagy elhorgonyázására szolgálnak. A továbbiakban a fogtechnika laboratórium segítségével a hagyományos fogpótlásokhoz hasonló módon és idő alatt elkészíti a végleges fogművet.

Évenkénti fogorvosi ellenőrzés

 

Bővebben

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantációs fogpótlás hosszútávú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a szájüreg,a fogpótlás tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek általában évente egyszer kontroll vizsgálaton kell megjelennie. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadás, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. a lerakódott fogkő eltávolítását) is. Fontos, hogy ha időközben bármilyen elváltozást észlel, minél hamarabb jelentkezzék ellenőrző vizsgálatra kezelőorvosánál!

Milyen előnyei vannak?

Implantáció előnyei

 • Nem kell a foghiányt határoló ép fogakat lecsiszolni
 • Stabilizálható vele a kivehetős fogpótlás a fogsort érő emelő és billentő erőkkel szemben
 • Ideális esetben elkerülhető vele a kivehetős fogpótlás és nem kivehetős, rögzített fogpótlás készíthető
 • Segítségével funkcionális és esztétikai szempontból a természetes fogakhoz leginkább hasonlító fogpótlás készíthető
 • Anyaga színtiszta titán, amelyet az emberi szervezet teljes mértékben elfogad
 • A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás reakciót vagy daganatos elfajulást az implantáció kapcsán, mivel felszínét egy stabil vegyület a titán-oxid alkotja
 • Visszanyerheti önbizalmát és természetes mosolyát

Ki kaphat implantátumot?

Mit tekintünk rizikofaktornak?   

Minden felnőtt egészséges kaphat implantátumot, de! Természetesen vannak olyan esetek, amikor nem javasolt az implantáció!

Ilyen esetek például:

 • 16 éves kor alatt, mivel az állcsontok fejlődése még nem fejeződött be
 • súlyos szívbetegség
 • gyógyszer-, drog- vagy alkoholfüggőség
 • erős dohányzás (a kezelés elvégezhető, de a gyógyulási szakasz hosszabb lehet és nagyobb a komplikációk veszélye is)
 • nem kezelt cukorbetegség
 • daganatos megbetegedések

Minden esetben fontos a kezelőorvossal történő konzultáció, milyen alternatív lehetőségek vannak a probléma megoldására!