Mi a tudomány mai állása?

Az alábbiakban érdekességképpen,részletekben megosztunk Önökkel egy fogászati témájú őssejtkutatással kapcsolatos interjút! Az interjú a Német Fogorvosi Kamara online újságában jelent meg 2017 júliusában prof.Jürgen Heschelerrel aki vezetője a 100 legismertebb őssejtkutató csoport egyikének!

Történt-e valamilyen előrelépés az elmúlt évekhez képest a őssejtekből történő „fognövesztés” területén?

Mi a tudomány mai állása?

A világszerte elvégzett tudományos kutatások egyértelműen megállapították, hogy képesek vagyunk emberi eredetű,indukált pluripotens őssejtekből emberi fogat növeszteni. A kísérletek pillanatnyilag még mindig csak kisállatokon zajlanak. Nagyállatokon egyelőre még végeznek világszerte kísérleteket, legalábbis ezidáig nem kerültek publikálásra! Ez azonban egy fontos előfeltétele lenne a klinikai,emberi kezeléseknek. Itt is-mint általában az őssejtkutatás más területein-a kutatást tekintve határvonalhoz értünk.Ezen a ponton sokkal több és nagyobb problémával kell szembesülnünk,mint azt néhány évvel ezelőtt gondoltuk volna.Ezek elsősorban nem tudományos természetűek,hanem tisztán gazdaságiak.

Három éve úgy gondolta, hogy 10-20 év múlva realitássá válhat őssejtekből növeszett fogak sorozatos felhasználása! Mi a helyzet ma?

Ma is az a véleményem, hogy 10 éven belül sikerülhet ezt a célt elérnünk amennyiben a szükséges financiális hátteret biztosítani tudjuk. Folyamatosan próbáljuk elérni, hogy Németországban a fogak és a csont implantológiával kapcsolatos fejlesztési támogatásainak egy részét az őssejtkutatásokra
fordíthassuk.Saj nos azonban eddig mindig elutasítottak,sőt a lehetséges befektetők,a pillanatnyilag tisztázatlan gazdasági szabályozás miatt meggondolták magukat.

Ha érdekli a cikk továbbra is látogasson el hozzánk ismét!
Hamarosan folytatjuk….